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Item Avaliação do pH da rizosfera de genótipos de café em resposta à toxidez de alumínio no solo(Instituto Agronômico (IAC), 2000-01) Braccini, Maria do Carmo Lana; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Lucca e Braccini, Alessandro de; Mendonça, Sebastião Marcos deFoi realizado um experimento em casa de vegetação com o objetivo de avaliar a relação entre pH da rizosfera e tolerância ao Al de cinco genótipos de café, na presença e na ausência de calagem. As plantas de café foram desenvolvidas em caixas plásticas, com as raízes próximas da tampa. Após 90 dias as tampas foram removidas e uma fina camada de agar contendo indicador foi derramada sobre a superfície. Também foram avaliados a produção de biomassa seca da parte aérea e das raízes, o comprimento e a superfície de raízes. Quando o solo foi corrigido observou-se o desenvolvimento da coloração amarela próximo às raízes, indicando o abaixamento do pH em H2O. O resultado foi confirmado pela avaliação do pH do solo e da rizosfera com variações de 0,2 e 0,3 unidades de pH. Por outro lado, na presença de Al não houve diferença entre o pH do solo e o da rizosfera, indicando que a alteração no pH desta não parece ser o mecanismo de tolerância ao Al em cafeeiros, uma vez que os genótipos sensíveis e tolerantes apresentaram o mesmo comportamento.Item Coffee tree (Coffea arabica L.) response to limestone en soil with high aliminum saturation(Editora UFLA, 2007-07) Mendonça, Sebastião Marcos de; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Neves, Julio César de Lima; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo; Pedrosa, Adriene WoodsAlthough Coffea arabica L. is not particularly sensitive to Al toxicity, the species presents different tolerance among varieties. The varieties previously classified as sensitive, Catimor (232T15-PN- UFV 3880), moderately tolerant, Catuaí 99 (IAC 99) and Catuaí Vermelho (IAC 15), and tolerant, Icatu (IAC 4045), were evaluated under field conditions. They were subjected to four limestone levels: 0.0; 0.5; 1.0; and 1.5 times the limestone requirement (LR) calculated by the base saturation method, considering 70% as the saturation reference value. The shoot and root growth were evaluated after 23 and 34 months, respectively, and the concentrations of Ca, Mn, Zn and Cu in the leaf tissues after 34 months. The shoot development of the variety UFV 3880 was not affected by liming levels. For roots development, limestone doses from ranging 0.74 to 0.84 LR, provided the largest concentrations of Ca in the foliar tissues. IAC 99 presented the best shoot development with limestone doses from 0.25 to 0.54 LR, and the best root development with doses from 0.33 to 0.40 LR. IAC 15 had a linear increase of root length and root specific surface with the increase of the limestone doses, which caused root thinning and elongation. This suggests that this variety is more sensitive to soil Al saturation than the other tested varieties. The IAC 4045 presented the best shoot and root development with liming ranging from 1.06 to 1.14 LR. It seems that other soil constraints, such as Mn content, impaired this variety development in lower limestone doses. Aluminum soil saturation up to 30 % in the superficial soil layer did not interfere in the development of the roots and shoots of the tested varieties.