Coffee Science

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    Does sulphur expel the coffee berry borer from Coffea arabica L. fruits?
    (Editora UFLA, 2018-04) Endo, Ricardo Tsuyoshi; Davi Junior, Salmo de Melo; Silva, Rafael Vinhal; Fernandes, Maria Elisa de Sena; Pereira, Renata Cunha; Teixeira, Adélio Barbosa; Fernandes, Flávio Lemes
    Technicians and insecticide retailers recommend adding sulfur to the insecticide mixture to expel coffee borer females (Hypothenemus hampei ) from the fruit. The objective in this study was to verify if sulfur expels the coffee borer from the fruit and what the cost associated with the use of sulfur in the insecticide mixture is. Perforated fruits were collected from coffee crops (Red Catuaí, IAC 144) during the granulation phase for the experiments and divided into two lots. The first lot was used to verify the effectiveness of sulfur to expel the borer, and the second to evaluate the effect of temperature x sulfur source x expelling effect on the borer. Sources of sulfur tested were: SK30 and Kumulus DF. The first experiment was the treatments: sulfur sources (two + control without sulfur), two plastic containers (open and closed), five repetitions (factorial: 3 x 2). The second were the treatments: sulfur sources, plastic containers and under two temperatures, factorial 3x2x2. The number of adult females that left the fruits within 24 and 48 h was evaluated. There was no difference in the number of females that abandoned the fruits between treatments with sulfur and control (P> 0.05). It was concluded that sulfur does not expel H. hampei from C. arabica fruits.
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    Drying kinetics of processed natural coffee with high moisture content
    (Editora UFLA, 2017-07) Siqueira, Valdiney Cambuy; Borém, Flávio Meira; Alves, Guilherme Eurípedes; Isquierdo, Eder Pedroza; Pinto, Afonso Celso Ferreira; Ribeiro, Diego Egídio; Ribeiro, Fabiana Carmanini
    The present study proposes a new processing and drying method and evaluates the behavior of grains subjected to this process through the water reduction rate and the adjustment of different mathematical models. Mature beans were divided into three batches. The first batch was continuously dried at 40±1 °C. The second batch consisted of natural coffee dried to moisture contents of 0.56±0.02, 0.41±0.02, 0,28±0.02 and 0.20±0.02 decimal (dry basis, d.b.), followed by processing and continuous drying at 35±1 oC and 40±1 oC. For all parcels, the drying process was ended when the coffee beans reached the moisture content level of 0.12±0.05 (d.b.). The third batch corresponded to the continuous drying of hulled and demucilated coffee at 40±1 °C. The experimental data were adjusted to ten mathematical models used to represent the drying of agricultural products. The grain water reduction rate was also evaluated. We concluded that the water reduction rate was highest for the drying temperature of 40±1 °C, especially at higher moisture contents. The total drying time for processed coffee with high moisture content was significantly reduced compared with the total drying time of natural coffee. The Midilli model satisfactorily describes the drying kinetics of processed coffee.
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    Planococcus citri (Risso) (Hemiptera: Pseudococcidae): relações macho-fêmea e influências na biologia reprodutiva
    (Editora UFLA, 2017-07) Santa-Cecília, Lenira Viana Costa; Prado, Ernesto; Pereira, Andressa Barbosa; Souza, Brígida; Sales, Lara
    A reprodução da cochonilha-branca Planococcus citri tem sido relatada como biparental e partenogenética facultativa ou exclusivamente biparental. Entretanto, a ocorrência da partenogênese facultativa pode ser um atributo das populações locais e, assim, as diferenças geográficas serem determinantes na reprodução desses insetos. Desta forma, objetivou-se com este trabalho aprofundar os estudos sobre a reprodução de P. citri oriunda de uma população infestando cafeeiros (Coffea arabica) na região Sul do Estado de Minas Gerais, tendo em vista a escassez de informações sobre esse pseudococcídeo no Brasil. Foram estudados o tipo de reprodução, o efeito da temperatura sobre a razão sexual, a capacidade de reprodução de machos com 1 ou 2 dias após a emergência e fêmeas com 1 a 40 dias de idade e o número de fêmeas que podem ser fecundadas por um único macho. Constatou-se que espécimes de P. citri oriundos dessa população somente se reproduzem sexuadamente. As temperaturas de 20, 25 e 30°C tiveram influência na razão sexual, verificando-se um aumento da proporção de fêmeas a 20°C e 30°C, e uma proporção similar entre machos e fêmeas a 25°C. A temperatura de 15°C ocasionou a mortalidade de todos os insetos. O macho é capaz de copular dentro das 24 h após emergência, o que é um indício de que sua maturidade sexual seja completada no interior do casulo, onde permanece por cerca de dois dias. Embora não sobreviva além de dois dias após a emergência, nesse período pode copular com até 21 fêmeas. Fêmeas entre 1 e 40 dias de idade foram capazes de copular e apresentar descendentes machos e fêmeas na mesma proporção.