Planta Daninha
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Item Association of chemical and mechanical weed control methods during the pre-harvest of coffee crops(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2020) Ronchi, Cláudio P.Background: Weed control in the pre-harvest of the coffee crop is essential to enable mechanized coffee harvesting. Objective: Testing the efficacy of pre-emergent herbicides, applied after brush shredder or desiccation operations, on the weed control during the coffee crop’s pre-harvest. Methods: Two separate trials were accomplished in commercial Coffea arabica crops in the Cerrado Mineiro Region. In the first one, oxyfluorfen and sulfentrazone were applied after either brush shredder or burndown operation; in the second, they were tested as a tank mixture with glyphosate. Results: In the first assay, the brush shredder use, associated to the rains that follow, stimulated a sharp weed infestation during the preharvest, which was not observed in desiccated plots. A sole application of oxyfluorfen or sulfentrazone, following either brush shedder or desiccation operation, effectively controlled the weeds; however, the sequential applications on burndown areas may be needless. The applied herbicides did not intoxicate the coffee plants nor affect their growth. In the second assay, both herbicide mixtures were highly efficient on the weed control through post-emergence application during the pre-harvest, what was not observed with a sole application of glyphosate. In both experiments, a dry period during winter, associated to the operations to gather fallen coffee fruit, collectively contributed to control weeds. Differently from oxyfluorfen, the residual effect of sulfentrazone was high enough to control weed even in the beginning of the rainy season. Conclusion: Sulfentrazone and oxyfluorfen were effective on the weed control in the pre-harvest of the coffee crop, mainly when applied after brush shedder operations.Item Competição de plantas com a cultura do café em duas épocas de infestação(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2010) Fialho, C.M.T.; Silva, G.R.; Freitas, M.A.M.; França, A.C.; Melo, C.A.D.; Silva, A.A.Objetivou-se com este trabalho avaliar a interferência de plantas daninhas instaladas aos 60 e aos 180 dias após o transplantio de plantas de café em vasos contendo 25 dm 3 de substrato. O experimento foi instalado no delineamento em blocos casualizados, com quatro repetições, em esquema fatorial (2 x 4 x 2), com duas espécies de plantas daninhas (Brachiaria decumbens e Brachiaria plantaginea), cultivadas por 90 dias, em quatro densidades (zero, dois, quatro e seis plantas por vaso), juntamente com mudas de café de diferentes idades: 60 e 180 dias após transplantio. Na colheita do experimento foram avaliados o incremento na altura, na área foliar e no diâmetro do coleto do café, a matéria seca de plantas daninhas e do café e a densidade radicular do café. Estimaram-se, ainda, a razão de massa foliar, a razão de massa caulinar, a razão de massa radicular, a razão de área foliar e a razão sistema radicular/parte aérea das plantas de café. As plantas daninhas proporcionaram interferência negativa nas características avaliadas. Verificou-se menor incremento em altura, área foliar e matéria seca total das plantas de café com o aumento da densidade das plantas daninhas. O efeito da interferência das plantas daninhas foi maior quando a interferência se instalou aos 60 dias após o transplantio. Nesse caso, houve menor acúmulo das variáveis de crescimento, porém as duas gramíneas comportaram-se de forma similar, não diferindo para a maioria das variáveis. As plantas de café foram mais sensíveis à competição com B. plantaginea em relação a B. decumbens quando a competição se instalou aos 180 dias após o transplantio. O aumento da densidade de plantas daninhas promoveu maior alocação de fotoassimilados para a parte aérea em detrimento do sistema radicular do café.Item Controle de Commelina benghalensis, C. erecta e Tripogandra diuretica na cultura do café(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2009-10) Oliveira, A.R.; Freitas, S.P.; Vieira, H.D.O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de diferentes herbicidas/misturas no controle de três espécies de trapoeraba (Commelina benghalensis, C. erecta e Tripogandra diuretica) e a tolerância de plantas jovens de café aos herbicidas. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, com quatro repetições. Os tratamentos foram constituídos por dez diferentes herbicidas/misturas e uma testemunha, associados a três espécies de trapoeraba. As avaliações foram realizadas aos 21 e 50 dias após a aplicação (DAP) dos herbicidas, por meio de análise visual, seguindo-se escala de nível de controle. Avaliou-se a tolerância das mudas de café aos herbicidas (escala de avaliação visual da fitotoxicidade) e as características de crescimento (diâmetro, número de folhas e estatura) das mudas de café. A espécie C. benghalensis foi melhor controlada quando se utilizaram os herbicidas: diuron, 2,4-D + picloram, atrazine + metolachlor, metribuzin, glyphosate WG e acetochlor. A espécie C. erecta foi controlada pelos herbicidas diuron, 2,4-D + picloram, atrazine + metolachlor, glyphosate CS e acetochlor. Os herbicidas diuron, 2,4-D + picloram, atrazine + metolachlor, metribuzin, glyphosate WG e paraquat + diuron foram os que melhor controlaram T. diuretica. Metribuzin, diuron e acetochlor mostraram-se mais fitotóxicos para a cultura do café. O diuron reduziu a massa da matéria seca e o número de folhas do cafeeiro. O diâmetro do caule e a estatura foram afetados pelos herbicidas metribuzin e 2,4-D. O metribuzin foi o herbicida que maior prejuízo causou às características de crescimento da planta de café.Item Crescimento de cultivares de café arábica submetidos a doses do glyphosate(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2010) França, A.C.; Freitas, M.A.M.; Fialho, C.M.T.; Silva, A.A.; Reis, M.R.; Galon, L.; Victoria Filho, R.Avaliaram-se, neste trabalho, os efeitos do glyphosate sobre o crescimento de três cultivares de café arábica. Utilizou-se o esquema fatorial (3 x 5) em delineamento de blocos casualizados, com quatro repetições, sendo os tratamentos compostos por três cultivares de café: Catucaí Amarelo (2 SL), Oeiras (MG-6851) e Topázio (MG-1190) e cinco doses de glyphosate (0; 57,6; 115,2; 230,4; e 460,8 g ha-1 ). O herbicida foi aplicado quando as plantas de café se apresentavam com 21 pares de folhas e de forma que não atingisse o terço superior delas. Aos 45 e 120 dias após a aplicação do glyphosate (DAA), avaliaram-se os incrementos na altura, na área foliar, no diâmetro do caule, no número de folhas e nos ramos plagiotrópicos, sendo eles mensurados inicialmente no dia da aplicação do herbicida; aos 10, 45 e 120 DAA, avaliou-se a porcentagem de intoxicação das plantas. A massa da matéria seca de folhas, raízes e caule, a densidade e o comprimento radicular foram avaliados aos 120 DAA. Os sintomas de intoxicação das plantas de café causados pelo glyphosate foram semelhantes nos diferentes cultivares, sendo caracterizados por clorose e estreitamento do limbo foliar. Os incrementos no número de folhas e ramos plagiotrópicos e no diâmetro do caule, independentemente do cultivar, não foram alterados pelo glyphosate. O cultivar Topázio foi o mais sensível ao glyphosate quanto a acúmulo de área foliar, de massa de matéria seca e densidade radicular.Item Crescimento de plantas de café em solos com resíduos de picloram(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2012-01) D’antonino, L.; França, A.C.; Silva, A.A.; Ferreira, L.R.; Silva, G.R.Avaliou-se neste trabalho o crescimento de plantas de café cultivadas em um Latossolo Vermelho-Amarelo, com diferentes valores de pH e contaminado com resíduos de picloram. O experimento foi instalado em esquema fatorial (2 x 9), sendo o primeiro fator dois tipos de solo (Latossolo Vermelho-Amarelo pH 4,4 e pH 6,2) e o segundo, nove doses de picloram (0, 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140 e 160 g ha1 ), no delineamento de blocos casualizados, com quatro repetições. Aos 60 e 120 dias após aplicação do herbicida (DAP), procedeu-se à avaliação visual de intoxicação das plantas, área foliar, pelo método não destrutivo, do diâmetro do caule, por paquímetro, e da altura das plantas, bem como à contagem do número de folhas completamente expandidas. Aos 120 DAP, fez-se a determinação da massa da matéria seca da parte aérea, do caule e das raízes, além do comprimento das raízes e volume radicular. Concluiu-se que plantas de café recém-transplantadas em solos com resíduos do picloram têm redução no seu crescimento, o que pode ter reflexo na futura produtividade da cultura. Caso sejam feitas operações visando ao aumento do pH desses solos, aumenta-se o risco da ocorrência de carryover.Item Deriva simulada do glyphosate em cultivares de café Acaiá e Catucaí(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2013-04) França, A.C.; Carvalho, F.P.; Fialho, C.M.T.; D’antonino, L.; Santos, J.B.; Ferreira, L.R.O objetivo desta pesquisa foi avaliar os efeitos da deriva simulada de glyphosate sobre o crescimento inicial de dois cultivares de café de crescimento distinto. Utilizou-se o delineamento em blocos casualizados com quatro repetições, sendo os tratamentos distribuídos em esquema fatorial 2x5. No primeiro fator foram alocados os cultivares e, no segundo, as subdoses do glyphosate (0, 57,6; 115,2; 230,4; e 460,8 g ha-1 ). No dia da aplicação e também aos 45 e 120 dias após aplicação (DAA), avaliaram-se a altura, a área foliar, o diâmetro do caule, o número de ramos plagiotrópicos e de folhas; aos 10, 45 e 120 DAA foram avaliados os sintomas de intoxicação nas plantas e, aos 120 DAA, o acúmulo de massa seca de caule, folhas e raízes. Os sintomas de intoxicação nas plantas de café causados pelo glyphosate foram caracterizados por clorose e estreitamento do limbo foliar nos dois cultivares estudados. Todavia, sintomas mais severos foram verificados no cultivar Acaiá a partir de 10 DAA, como necrose de folhas mais novas da parte mediana da planta. Conclui-se que o cultivar Acaiá é menos tolerante ao glyphosate, quando comparado ao Catucaí, pois apresentou menor crescimento que o Catucaí quando submetidos ao tratamento com o herbicida, ou seja, pode ocorrer tolerância diferencial entre cultivares de crescimento distinto.Item Effects of weed species competition on the growth of young coffee plants(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2006) Ronchi, C.P.; Silva, A.A.The effects of competition of seven weed species on the growth of coffee plants were evaluated under greenhouse conditions. Thirty days after coffee seedling transplantation into 12 L pots with soil level area of 6.5 dm 2 , weeds were transplanted into or sown in those pots, at densities of 0, 1, 2, 3, 4 and 5 plants per pot. Competition or weedy periods from weed transplantation or emergence to plant harvesting, at weed pre-flowering stage, were: 77 days - Bidens pilosa, 98 days - Brachiaria decumbens, 180 days - Commelina diffusa, 82 days - Leonurus sibiricus, 68 days - Nicandra physaloides, 148 days - Richardia brasiliensis and 133 days - Sida rhombifolia. Coffee plant height, stem diameter, leaf number and shoot dry matter were determined. Effects of competition by N. physaloides and S. rhombifolia against coffee plants were among the lowest, since only a slight decrease in all the characteristics evaluated in coffee plants was observed. The other weed species caused severe decrease in growth, mainly with increasing weed plant densities. Competition degree was found to depend on weed species and density.Item Eficiência de uma barra de pulverização para aplicação de herbicida em lavouras de café em formação(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2003-07) Rodrigues, G.J.; Teixeira, M.M.; Ferreira, L.R.; Fernandes, H.C.Este trabalho teve como objetivo avaliar a eficiência de uma barra de pulverização com um protetor contra deriva de um pulverizador de transporte animal, para aplicação de herbicida não-seletivo, em lavouras de café em formação. Foram utilizados bicos de pulverização de jato plano e distribuição uniforme do tipo 80-EF-015, três volumes de calda e duas doses de glyphosate. Os ensaios foram conduzidos em uma lavoura de café com 18 meses de plantio. Todos os tratamentos apresentaram valores de eficácia de controle de plantas daninhas, na entrelinha, superiores a 98%. O equipamento proporcionou proteção total contra a deriva, não sendo observado nenhum sinal de impacto de gotas da calda na cultura, bem como não foi observado nenhum sinal de toxicidade do herbicida até 30 dias após as aplicações.Item Fitossociologia de plantas daninhas do cafezal consorciado com leguminosas(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2013-04) Moreira, G.M.; Oliveira, R.M.; Barrella, T.P.; Fontanétti, A.; Santos, R.H.S.; Ferreira, F.A.O objetivo deste trabalho foi avaliar a fitossociologia de plantas daninhas em cafezais sob diferentes períodos de consórcio com leguminosas em dois anos de cultivo. Os tratamentos corresponderam à combinação fatorial entre as leguminosas feijão-de-porco (Canavalia ensiformis) e lablabe (Dolichos lab-lab) e períodos de consorciação com cafeeiros aos 30, 60, 90 e 120 dias após o plantio, mais uma testemunha sem leguminosa. O experimento foi composto por nove tratamentos em delineamento de blocos casualizados com quatro repetições. As leguminosas foram semeadas em dezembro de 2007 e outubro de 2008 e cortadas conforme os períodos de consorciação, sendo removidas da entrelinha, para ficarem sob a copa dos cafeeiros. As plantas daninhas foram amostradas nas entrelinhas e na projeção das copas dos cafeeiros, em outubro de 2008 e em outubro de 2009, refletindo o efeito dos tratamentos após um e dois anos de consorciação, respectivamente. As avaliações constaram da similaridade da comunidade, do índice do valor de importância e da importância relativa das plantas daninhas mais frequentes. Nos dois anos agrícolas foram identificadas 17 espécies de plantas daninhas, distribuídas em dez famílias botânicas, sendo mais frequentes as espécies Cyperus rotundus, Paspalum conjugatum, Amaranthus retroflexus e Oxalis latifolia. No primeiro ano, o feijão-de-porco (2,65 t ha-1 ) produziu mais massa que a lablabe (1,89 t ha-1 ), e no segundo ano a lablabe produziu mais massa (4,21 t ha-1 ) que o feijão-de-porco (2,73 t ha-1 ). Nas entrelinhas, a diferença da flora de plantas daninhas em relação à testemunha foi maior do que na projeção da copa dos cafeeiros, no final dos dois anos. Em 2008, quando a lablabe ficou por 90 ou 120 dias nas entrelinhas, houve crescimento da importância da tiririca, enquanto em 2009 a importância relativa desta foi mais elevada na testemunha. As entrelinhas do cafeeiro apresentaram massa de matéria seca de plantas daninhas maior do que a projeção da copa, possivelmente devido ao sombreamento proporcionado pelos cafeeiros. A espécie Cyperus rotundus foi a de maior importância nos dois anos, seguida de Paspalum conjugatum, que teve sua importância aumentada de 2008 para 2009, devido à sua adaptação às condições de baixa luminosidade.Item Glyphosate drift affects arbuscular mycorrhizal association in coffee(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2014-10) Carvalho, F.P.; Souza, B.P.; França, A.C.; Ferreira, E.A.; Franco, M.H.R.; Kasuya, M.C.M.; Ferreira, F.A.Mycorrhizal association promotes better survival and nutrition of colonized seedling on field, and consequently, increasing of productivity. However, the weed management can interfere on this association, due to incorrect use of glyphosate. This work has assessed the effects of glyphosate drift on the growth and nutrition of arabica coffee plants (Catuaí Vermelho – IAC 99) colonized with arbuscular mycorrhizal fungi (AMF). The experiment was conducted in 2 x 5 factorial scheme, and included inoculated and non-inoculated plants, and five glyphosate subdoses (0.0, 57.6, 115.2, 230.4, and 460.8 g ha-1 of glyphosate), in randomized blocks with five replication. The inoculation was carried during the greenhouse phase of seedlings production with a mixture of Rhizophagus clarus and Gigaspora margarita, and after to transplanting, when the plants had seven pairs of leaves, glyphosate subdoses were applied. The product caused intoxication in up to 60% of non-inoculated and 45% on inoculated plants, when the highest dose of 460.8 g a.e. ha-1 was applied. A negative effect was noted on the growth and phosphorus content of coffee plants, this effect increased depending on glyphosate subdose, but regardless of inoculation. Glyphosate drift reduces the growth and nutrition of plants colonized by species of AMF and native fungi, negatively affecting root colonization of plants treated.Item Growth and nutrient concentration in coffee root system under weed species competition(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2007-10) Ronchi, C.P.; Terra, A.A.; Silva, A.A.The effects of competition of six weed species on growth, nutrient concentration and nutrient content of coffee plant root system under greenhouse conditions were evaluated. Thirty days after coffee seedling transplantation into 12 L pots with soil level area of 6.5 dm 2 . Weeds were transplanted or sowed in these pots, at densities of 0, 1, 2, 3, 4 and 5 plants per pot. The duration of competition (or weedy periods) from weed transplantation or emergence until plant harvesting, at the weed preflowering stage, were (in days): 77 (Bidens pilosa), 180 (Commelina diffusa), 82 (Leonurus sibiricus), 68 (Nicandra physaloides), 148 (Richardia brasiliensis) and 133 (Sida rhombifolia). Dry matter of coff ee plants was linearly reduced with increasing B. pilosa and S. rhombifolia density, with pronounced effect of B. pilosa. C. diffusa was the only weed species whose increasing density in the pots did not diminish crop root dry matter. L. sibiricus, N. physaloides and R. brasiliensis reduced root dry matter of coffee plants by 75, 52 and 47%, respectively, as compared to the weed-free treatment, regardless of weed density. Under competition, even though weed species showed lower macronutrient concentration in the roots (except for P), they accumulated 4.2 (N), 12.3 (P), 4.3 (K), 5.5 (Ca), 7.6 (Mg) and 4.4 (S) times more nutrients in the roots than the coff ee plants. Crop and weed nutrient concentration, as well as competition degrees greatly varied depending on both weed species and densities.Item Herbicide mixtures to control dayflowers and drift effect on Coffee cultures(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2018) Freitas, N.M.; Freitas, F.C.L.; Furtado, I.F.; Teixeira, M.F.F.; Silva, V.F.The dayflower species Commelina benghalensis and C. diffusa are among the main weeds in coffee crops. The purpose of this study was to evaluate the efficacy of herbicides/herbicide mixtures in controlling dayflower species and to evaluate the possible intoxication of coffee cultures, as well as the effect of mixture interactions. Two experiments were conducted, the first one in a 12 x 2 factorial arrangement with 12 herbicides/mixtures (glyphosate, glyphosate + metsulfuron- methyl, glyphosate + flumioxazin, glyphosate + 2.4-D, glyphosate + oxyfluorfen, glyphosate + carfentrazone-ethyl, metsulfuron-methyl, flumioxazin, 2.4-D, oxyfluorfen and carfentrazone-ethyl) and two dayflower species (C. benghalensis and C. diffusa) and the second one, in a 6 x 2 + 1 factorial arrangement, with six herbicides/mixtures (glyphosate, glyphosate + metsulfuron-methyl, glyphosate + flumioxazin, glyphosate + 2.4-D, glyphosate + oxyfluorfen and glyphosate + carfentrazone-ethyl) and two application forms on coffee plants (reaching 1/3 of the coffee canopy and with a protected canopy), plus a control treatment without herbicides. There was tolerance variation within the dayflower species to the tested herbicides. Commelina benghalensis was controlled by glyphosate, 2.4-D, glyphosate + 2.4-D and glyphosate + metsulfuron-methyl, while C. diffusa was controlled by 2.4-D and glyphosate mixtures by + metsulfuron-methyl, glyphosate + oxyfluorfen and glyphosate + flumioxazin. The mixture glyphosate + 2.4-D is effective in controlling dayflower, but it caused intoxication and growth reduction of the coffee. There was antagonism in the mixture glyphosate + carfentrazone-ethyl in controlling both species, as well as for glyphosate + oxyfluorfen and glyphosate + flumioxazin for C. benghalensis.Item Interference by palisade grass on coffee seedlings inoculated with arbuscular mycorrhizal fungi(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2016-10) Alecrim, A.O.; França, A.C.; Santos, E.A.; Moreira, S.D.; Leal, F.D.S.; Tibães, E.S.R.The purpose of this paper was to evaluate the effects of the interference by Urochloa brizantha on coffee seedlings inoculated with arbuscular mycorrhizal fungi. A randomized block design and a 4 x 2 layout was used, where factor A was constituted by seedlings inoculated with Rhizophagus clarus, Claroideoglomus etunicatum and Dentiscutata heterogama, as well as some that were not inoculated, and factor B, constituted by plants in competition or alone. The sowing was conducted on washed sand to produce the coffee seedlings, which, during the matchstick stage, were transplanted into polyethylene bags, and inoculated when showing six pairs of leafs. Then, they were transplanted into pots where they were subjected to interference from two plants of U. brizantha for 90 days, during which time their growth and nutrient accumulation were evaluated on the leaves. As a result, an interaction between the following factors was observed: plant height, leaf area, shoot dry weight, dry weight for roots and P, Mg and Zn content in coffee seedlings. The damaging effect on the growth and P accumulation caused by the weed was reduced in coffee seedlings inoculated with mycorrhiza. Another conclusion was that the inoculation factor increases the competitive power of coffee seedlings.Item Leaf morphoanatomy and biochemical variation coffee cultivars under drift simulation of glyphosate(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2018) Reis, L.A.C.; Carvalho, F.P.; França, A.C.; Francino, D.M.T.; Pinto, N.A.V.D.; Freitas, A.F.The most widely used herbicide in coffee crop is glyphosate, it inhibits the biosynthesis of secondary metabolites, responsible for structures and substances of plant defense. This work aimed to evaluate the morphoanatomy, total phenols, flavonoids and caffeine in leaves of Arabica coffee submitted to different sub-doses of glyphosate. The treatments were combinations of three coffee cultivars (MGS Travessia, Oeiras MG 6851 and Catuaí IAC 144) and five sub-doses of glyphosate (0.0, 57.6, 115.2, 230.4 and 460.8 g a.e. ha-1 ). The total thickness of the leaf blade, thickness of adaxial and abaxial epidermis, palisade and spongy parenchyma, in addition to the total phenol, total flavonoids and caffeine were evaluated 30 days after spraying. Catuaí showed a reduction in the total leaf thickness, while the others cultivars had an increase. The thickness of adaxial and abaxial epidermis and palisade parenchyma was reduced, and the spongy parenchyma increased with increasing doses of glyphosate, regardless of the cultivars. There was an increase on the total phenols up to 115.2 g ha-1 glyphosate, and above this dose, the concentrations of phenols were reduced. The Travessia and Oeiras cultivars obtained a reduction of flavonoids up to 115.2 g ha-1 ; and above this dose, the concentration of flavonoids increased. The Catuaí cultivar showed an opposing behavior of the concentration of flavonoids. Oeiras and Catuaí showed a decrease of caffeine up to 115.2 g ha-1 and an increase at higher doses. Travessia showed an increase of caffeine in sub-doses above 115.2 g ha-1 . The three cultivars showed a higher concentration of phenols in the palisade parenchyma after the application of glyphosate drift. Glyphosate reduces the thickness of the adaxial and abaxial epidermis and palisade parenchyma, and increases the thickness of spongy parenchyma. Doses of glyphosate above 230.4 g ha-1 result in the reduction of total phenols. The concentration of flavonoids and caffeine has varying effects with glyphosate application.Item Optimizing the width of strip weeding in arabica coffee relation to crop age(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2012-01) Araújo, F.C.; Ronchi, C.P.; Almeida, W.L.; Silva, M.A.A.; Magalhães, C.E.O.; Good-God, P.I.V.The aim of this study was to determine the weed strip control (WSC) required for adequate coffee growth after transplanting. A non-irrigated, field-planted (spaced 3.80 x 0.70 m) crop was used. The experimental design was a randomized block, with four replicates. The treatments were arranged in a 9 x 18 split-plot design to test the WSC of 0, 15, 30, 45, 60, 90, 120, 150, and 190 cm, which involved continuously hand-weeding at each side of the coffee row, and 18 coffee growth measurements. Multiple regression analyses were carried out relating to growth-variables as a function of both WSC and growth-evaluation times. Brachiaria decumbens was the main weed accomplishing 88.5% of the total weed dry mass. The minimum width of the WSC increases as the crop ages after transplanting. Assuming reductions of 2% and 5% in the maximum coffee growth, the recommended WSC was 75 and 52 cm at 4 months after transplanting (MAT), 104 and 85 cm at 6 MAT, 123 and 105 cm at 9 MAT, 134 and 116 cm at 12 MAT, 142 and 124 cm at 15 MAT, and 148 and 131 cm at 18 MAT, respectively. It was concluded that integrated weed management in young coffee crops must focus on the weed control only in a minimum range along coffee rows, which increases with coffee plant age, keeping natural vegetation in the inter-rows.Item Response of arabica coffee cultivars to competition from beggarticks(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2019) Borges, L.G.M.; Miranda, F.R.; Borges, A.M; Silva, J.R.O.; Campos, A.A.V.; Ronchi, C.P.The goal of this study was to analyze the response of Arabica coffee cultivars grown under three levels of Bidens pilosa (beggarticks) interference. At 30 days after transplanting (DAT) of 14 Arabica coffee cultivars into 11 L pots, beggarticks was seeded in the pots and soon after emergence, three levels of weed infestation were established: none, low (two plants per pot), and high (five plants per pot). Treatments were arranged in a 14 × 3 factorial scheme under a completely randomized design, with four replicates. Coffee plant growth was evaluated at both weed emergence and blossoming (90 DAT) when the experiment was completed. Regardless beggarticks infestation levels, significant effects of cultivars occurred on almost all the coffee growth variables. Specifically, the Arabica coffee cultivars Arara, Asa Branca, and Bourbon Amarelo exhibited greater values for root, leaf, shoot, and whole plant dry matter when compared with the other cultivars. The Arabica coffee cultivars presented lower leaf area increments, and also lower leaf, shoot, and whole plant dry matter accumulation when grown under either low or high infestation levels (between which there were no statistical differences, p>0.05) in comparison with that under the weed-free treatment. However, there were no significant interactions between Arabica coffee cultivars and weed infestation levels for those crop growth variables. We conclude that all Arabica coffee cultivars tested were equally susceptible to B. pilosa competition in this phase of crop implantation.Item Seed bank from soil of coffee plantations associated with grevillea trees(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2008-10) Santos, M.A.F.; Matsmoto, S.N.; Cesár, F.R.C.F.; Bonfim, J.A.; Araujo, G.S.; Viana, A.E.S.This study aimed to study the composition and dynamics of seed bank from soil of coffee plantations associated with grevilea trees in the experimental fields of the Southwest Bahia State University, on Vitória da Conquista campus. The experiments were carried out from September 2006 to May 2007. The coffee trees (Coffea arabica) were sown at three x one m spacing, associated with grevillea trees (Grevillea robusta) and maintained at densities of 277, 139, 123, 69, 62 and 31 plants ha-1 , under direct sunlight. One hundred grams of soil were taken from each treatment with four repetitions and later identified and counted with a 10x magnifying glass. To determine seedling emergence, four soil samples of 1000 g were collected from each experimental field and transported to the greenhouse. Seedling emergence was observed by counts after 15, 30 and 45 days. The experimental design was randomized blocks of seven treatments (soil from different tree densities) and four replicates; the experimental unit consisted of a plastic tray (0, 30 x 0.22 x 0.06 m) containing 1.000 g of soil. The variables utilized to characterize the bank and its dynamics were: relative frequency, relative density, relative abundance, importance index and species diversity (Shannon-Weaver index).Increased number of monocotyledon seeds and sprouts were verified in the treatments maintained under full sunlight.Item Seletividade e controle de plantas daninhas com o xyfluorfen e sulfentrazone na implantação de lavoura de café(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2012-12) Magalhães, C.E.O.; Ronchi, C.P.; Ruas, R.A.A.; Silva, M.A.A; Araújo, F.C.; Almeida, W.L.Este trabalho teve por objetivo avaliar a seletividade do oxyfluorfen e do sulfentrazone e o controle de plantas daninhas em diferentes épocas após o transplantio das mudas de café no campo. Foram realizados três ensaios no delineamento experimental de blocos casualizados com dez tratamentos e quatro repetições. No ensaio 1, aos 30 dias após o transplantio (DAT) e, no ensaio 2, aos 90 DAT, testaram-se duas doses de oxyfluorfen (0,36 e 0,72 kg i.a. ha-1 ) e de sulfentrazone (0,4 e 0,6 kg i.a. ha-1 ), em jato dirigido ao solo (com proteção das mudas) e em área total. No ensaio 3, os mesmos herbicidas e doses foram aplicados, porém aos 300 DAT e apenas em aplicação dirigida, testando-se duas pontas de pulverização de diferentes potenciais de deriva. Em todos os ensaios, acrescentaram-se as testemunhas capinada e sem capina. A entrelinha foi manejada com roçada. Foram identificadas as espécies de plantas daninhas e suas densidades. A eficácia dos herbicidas e suas seletividades também foram avaliadas. A principal planta daninha que ocorreu na área experimental foi Brachiaria decumbens. Sintomas visuais de toxicidade foram observados apenas quando os herbicidas foram aplicados em área total (ensaios 1 e 2), independentemente da dose e época de aplicação. No ensaio 3, independentemente do herbicida, da dose e da ponta utilizada, não houve sintomas visuais de toxicidade, nem redução no crescimento das plantas, em função da aplicação dirigida. Em todas as épocas o controle de plantas daninhas foi eficiente, porém a seletividade só foi alcançada na aplicação dirigida, para ambos os herbicidas.Item Sourgrass densities affecting the in intial growth and macronutrient content of coffee plants(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2013-01) Carvalho, L.B.; Alves, P.L.C.A.; Bianco, S.The objective of this work was to evaluate the coexistence effects of coffee (Coffea arabica) with densities of sourgrass (Digitaria insularis) on crop macronutrient content and plant growth. The experiment was conducted in plots where one coffee plant was maintained in coexistence with 0 (weed-free check), 1, 2, 4, 8, and 16 sourgrass plants, using a completely randomized design with three replicates. Reduction of coffee growth and macronutrient content, except P that increased, started when the coexistence occurred with sourgrass plants in a density of 1 plant per plot. In general, macronutrient content was reduced by 18-50%, while growth characteristics were reduced by 9-41%, when coffee plants coexisted with 16 plants of sourgrass. Thus, sourgrass competition for nutrients was a strong factor limiting coffee plant growth.Item Teor foliar de nutrientes em plantas daninhas e de café cultivadas em competição(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2012-01) Fialho, C.M.T.; Silva, A.A.; Faria, A.T.; Torres, L.G.; Rocha, P.R.R.; Santos, J.B.Neste trabalho avaliou-se o acúmulo de nutrientes em plantas jovens de café e em plantas daninhas cultivadas em competição com a cultura. Mudas de café arábica cultivar Mundo Novo no estádio de quatro a cinco pares de folhas completamente expandidas foram transplantadas para vasos contendo 25 dm 3 de substrato. Utilizou-se o delineamento de blocos casualizados em esquema fatorial (4 x 4), com quatro repetições. Os tratamentos foram compostos por quatro espécies de plantas daninhas: Digitaria horizontalis, Brachiaria decumbens, Brachiaria plantaginea e Mucuna aterrima, em quatro densidades de infestação (zero, duas, quatro e seis plantas por vaso), em convivência por 90 dias com uma planta de café. Para determinação dos teores foliares dos nutrientes das plantas de café e das plantas daninhas, realizou-se coleta de folhas na parte mediana das plantas de café e das plantas daninhas. Todas as espécies de plantas daninhas, quando em convivência com o café, proporcionaram menor teor de nutrientes nas folhas da cultura, principalmente com o incremento da densidade de plantas, exceto para as concentrações de N nas folhas do cafeeiro que conviveram com M. aterrima. Os teores de nutrientes nas folhas das plantas daninhas diferiram por espécie, indicando capacidade diferenciada de ciclagem de nutrientes. As espécies daninhas destacaram-se com maior teor foliar de alguns nutrientes, sendo D. horizontalis em P e Fe, B. plantaginea em P, Mg, Mn e Zn e M. aterrima em N, Ca e Zn, independentemente da densidade de infestação.