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    Tratamento com hipoclorito de sódio para remoção do pergaminho e aceleração da germinação de sementes de café conilon
    (Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes, 2010-07-07) Rubim, Raquel Fialho; Vieira, Henrique Duarte; Araújo, Eduardo Fontes; Viana, Alexandre Pio; Coelho, Fábio Cunha
    Este trabalho foi desenvolvido com objetivo de avaliar o efeito do hipoclorito de sódio na remoção do pergaminho e na aceleração da germinação de sementes de café conilon. As sementes, cultivar Vitória, foram obtidas de frutos colhidos no estádio cereja e despolpados manualmente. As sementes foram secadas em estufa de ventilação forçada até atingirem os graus de umidade de 35, 30 e 25% em base úmida. Em seguida, as sementes com pergaminho foram submetidas à solução de hipoclorito de sódio nas concentrações de 4, 5, 6 e 7% de cloro ativo por períodos de 3 e 6 horas. Para cada grau de umidade foram acrescentados três tratamentos adicionais, constituídos por sementes intactas com pergaminho e sementes cujo pergaminho foi removido mecânica e manualmente. As sementes foram avaliadas pelas seguintes determinações: grau de umidade, germinação, primeira contagem do teste de germinação e índice de velocidade de germinação. O delineamento experimental foi o inteiramente ao acaso, em esquema fatorial 3 (graus de umidade inicial) x 4 (concentrações de hipoclorito de sódio) x 2 (tempos de imersão) + 9 (tratamentos adicionais), com quatro repetições. O hipoclorito de sódio na concentração de 6% por 3 horas proporciona germinação e índice de velocidade de germinação estatisticamente igual ao método de remoção manual do pergaminho, o qual é usado em laboratório. A remoção mecânica do pergaminho danifica as sementes de café, prejudicando a germinação.
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    Soil chemical properties and nutrition of conilon coffee fertilized with molybdenum and nitrogen
    (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2021-11-22) Rosado, Thiago Lopes; Freitas, Marta Simone Mendonça; Carvalho, Almy Junior Cordeiro de; Gontijo, Ivoney; Pires, André Assis; Vieira, Henrique Duarte; Barcellos, Ronildo
    Molybdenum (Mo) availability is strongly affected by soil pH, which determines the dynamics of electrical charges and the adsorption of molybdate. This study evaluated the effects of nitrogen (N) and Mo application on the chemical properties of a Latossolo Amarelo (Oxisol) and in Coffea canephora nutrition and productivity throughout two productive cycles under field conditions. The experiment was conducted from June 2018 to May 2020. The experimental design used was in randomized blocks, in a 2 × 5 factorial scheme, the first factor being the absence and presence (4 kg ha-1 yr-1) of molybdic fertilization and the second factor was the N dose (300, 500, 700, 900, and 1,100 kg ha-1 yr-1). At the end of each production cycle, soil samples were collected to evaluate the pH(H2O), pH(KCl), exchangeable aluminum, potential acidity, organic matter, and Mo, at layers of 0.00-0.20 and 0.20-0.40 m. Leaves were sampled from the coffee tree to determine Mo and N contents and the coffee beans were harvested to evaluate the yield of processed coffee. The results showed that urea has a high potential for soil acidification, influencing the values of exchangeable aluminum, potential acidity, and ∆pH, at layers of 0.00-0.20 and 0.20-0.40 m. The decrease in pH caused by increasing doses of N increased the density of positive electrical charges of the soil and reduced Mo content in the leaves of C. canephora by 67 %. The application of sodium molybdate via soil was efficient in providing Mo to Conilon coffee and provided a 3.7 % increase in the yield of processed coffee. Nevertheless, molybdic fertilization did not influence the Mo content in the soil in the evaluations carried out at the end of each production cycle.
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    Andina - first clonal cultivar of high-altitude conilon coffee
    (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2019) Partelli, Fábio Luiz; Golynski, Adelmo; Ferreira, Adésio; Martins, Madlles Queiroz; Mauri, Aldo Luiz; Ramalho, José Cochicho; Vieira, Henrique Duarte
    Andina is a conilon coffee variety originated from a selection of clones discovered by farmers. It was cultivated and evaluated for yield and plant vigor an altitude of 850m asl. Five genotypes (A1, NV2, NV8, P1 and Verdim TA), with a mean yield of 51.3 bags per hectare per year.
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    Cycle pruning programmed on the grain yield of arabica coffee
    (Editora UFLA, 2019) Baitelle, Diego Corona; Verdin Filho, Abraão Carlos; Freitas, Sílvio de Jesus; Miranda, Guilherme Bessa; Vieira, Henrique Duarte; Vieira, Kezia Moraes
    The cycle pruning programmed is a reinvigoration technique widely employed in Conilon coffee. This strategy may also be adopted for Arabica coffee to increase its crop longevity and yield. In this scenario, the present study proposes to examine the influence of the cycle pruning programmed on the vegetative and productive development of Arabica coffee. The experiment was developed in the field as a randomized-block design with four replicates. Treatments were tested in a 4 × 2 factorial arrangement consisting of four stem densities (4000, 8000, 12000 or 16000 stems ha-1) and two management strategies for the removal of plagiotropic branches (annual or biennial removal of branches which had reached 70% or more of their production capacity). For some variables, the treatments were organized as a 4 × 2 × 2 factorial arrangement in which the last factor corresponded to two regions of data collection in the plant (upper or lower). For all factorial arrangements, an additional treatment (control) was employed corresponding to traditional pruning (recepa). Annual or biennial removal of plagiotropic branches which had attained 70% or more of their production capacity can be adopted with no losses to crop yield. The cycle pruning programmed improves the distribution of branches, increases canopy area and prevents the occurrence of the “naked neck” phenomenon, observed in control treatment. Additionally, it provides better agronomic and productive performance; therefore, it can be used as a substitute for recepa.
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    Microclimate and development of 'Conilon' coffee intercropped with rubber trees
    (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2014-11) Partelli, Fábio Luiz; Araújo, André Vasconcellos; Vieira, Henrique Duarte; Dias, Jairo Rafael Machado; Menezes, Luis Fernando Tavares de; Ramalho, José Cochicho
    The objective of this work was to evaluate the influence of intercropping 'Conilon' coffee (Coffea canephora) with rubber trees on coffee tree microclimate, nutrition, growth, and yield. Rubber trees were planted in two double rows 33 m apart, with 4x2.3 m spacing between plants. Treatments consisted of the distances from the coffee plants to the rubber trees: 3, 6, 9, 12, and 15 m. Measurements of atmospheric variables (temperature, irradiance, and relative humidity), leaf nutrient concentration, internode length of plagiotropic and orthotropic branches, individual leaf area, chlorophyll content, and yield were performed. Intercropping promotes changes in the microclimatic conditions of coffee plants close to rubber trees, with reduction of temperature and irradiance level and increase in air relative humidity. The proximity of the coffee tree to the rubber trees promotes the elongation of the plagiotropic and orthotropic branches and increases the individual leaf area; however, it does not affect leaf concentrations of N, K, Mg, Fe, Zn, and B in 'Conilon' coffee and does not have a negative impact on yield.
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    Condutividade elétrica como indicador do café despolpado durante a desgomagem
    (Universidade Federal de Santa Maria, 2008-09) Lima, Matheus Vicente; Vieira, Henrique Duarte; Martins, Meire Lélis Leal
    Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar a utilização da variável condutividade elétrica do meio desgomante como um indicador dos procedimentos de manejo do café despolpado durante a desgomagem do grão. Os experimentos foram conduzidos em três propriedades cafeeiras da região sudoeste da Bahia, utilizando Coffea arabica L., variedade Catuai Amarelo, para estudar o efeito de dois manejos de água do meio desgomante, dois manejos de revolvimento da solução desgomante e seis períodos de tempo em esquema fatorial. Um aumento da condutividade elétrica foi observado durante a desgomagem do grão, principalmente, no tratamento com revolvimento do meio. A troca de água do meio desgomante mostrou ser necessária, pois, ao longo da desgomagem, ocorreu um equilíbrio eletroquímico no meio, impedindo que a mucilagem continuasse a ser liberada do grão para o meio. Portanto, por meio da condutividade elétrica do meio, é possível indicar o momento em que se deve realizar a troca de água do tanque de desgomagem.
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    Qualidade da matéria orgânica e distribuição do fósforo no solo de lavouras orgânicas de café Conilon
    (Universidade Federal de Santa Maria, 2009-10) Partelli, Fábio Luiz; Busato, Jader Galba; Vieira, Henrique Duarte; Viana, Alexandre Pio; Canellas, Luciano Pasqualoto
    O cultivo de café orgânico utiliza fontes não solúveis de fósforo e grande quantidade e variedade de material orgânico em seu manejo. Assim, o objetivo do trabalho foi avaliar as frações que compõem a matéria orgânica e distribuição do fósforo no solo de cafeeiros Coffea canephora da cultivar ‘Conilon’ cultivados sob diferentes sistemas de manejos de produção orgânica. O solo foi coletado na projeção da copa do cafeeiro, na camada de 0 a 20cm. Determinaram- se as características químicas e granulométricas do solo em procedimentos de rotina e as frações de fósforo e da material orgânica. Na maioria das lavouras, o fósforo orgânico constituiu a maior parte do fósforo lábil, e a fração humina constituiu a maior parte da matéria orgânica. Houve maior presença de fósforo inorgânico nos solos das lavouras com maiores concentrações de fósforo total e lábil. O conteúdo total de Pi + Po nos solos avaliados apresentou valores elevados, variando de 426,9 até 910,4mg dm -3 de solo. A fração humina constituiu a maior parte da matéria orgânica. As frações que compõem a distribuição do fósforo no solo apresentaram discrepâncias entre os sistemas de manejos de produção orgânica.
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    Cold induced changes on sugar contents and respiratory enzyme activities in coffee genotypes
    (Universidade Federal de Santa Maria, 2010-04) Partelli, Fábio Luiz; Vieira, Henrique Duarte; Rodrigues, Ana Paula Dias; Pais, Isabel; Campostrini, Eliemar; Chaves, Maria Manuela Coelho Cabral; Ramalho, José Cochicho
    The present research aimed to characterize some biochemical responses of Coffea canephora (clones 02 and 153) and C. arabica (Catucaí IPR 102) genotypes subjected to low positive temperatures, helping to elucidate the mechanisms involved in cold tolerance. For that, one year old plants were subjected successively to 1) a temperature decrease (0.5oC a day) from 25/20oC to 13/8oC (acclimation period), 2) a three day chilling cycle (3x13/4oC) and to 3) a recovery period of 14 days (25/20oC). In Catucaí (less cold sensitive when compared to clone 02) there was an increased activity in the respiratory enzymes malate dehydrogenase and pyruvate kinase. Furthermore, Catucaí showed significant increases along the cold imposition and the higher absolute values after chilling exposure of the soluble sugars (sucrose, glucose, fructose, raffinose, arabinose and mannitol) that are frequently involved in osmoregulation and membrane stabilization/protection. The analysis of respiratory enzymes and of soluble sugar balance may give valuable information about the cold acclimation/ tolerance mechanisms, contributing to a correct selection and breeding of Coffea sp. genotypes.
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    Diagnóstico nutricional em cafeeiro conilon orgânico e convencional no Espírito Santo, utilizando o DRIS
    (Universidade Federal de Santa Maria, 2005-11) Partelli, Fábio Luiz; Vieira, Henrique Duarte; Costa, Aureliano Nogueira da
    O objetivo deste trabalho foi realizar o diagnóstico nutricional em cafeeiros conilon cultivados de forma orgânica e convencional na região Norte do Espírito Santo e comparar diferentes índices limiares de diagnóstico para considerar o nutriente como sendo limitante ou excessivo, empregando os teores foliares e produtividade de 40 lavouras sob o cultivo convencional e 56 lavouras sob o cultivo orgânico. Para os cálculos dos índices, utilizou o método DRIS com incorporação da matéria seca. Quatro índices limiares de diagnóstico foram utilizados para considerar o nutriente como sendo limitante. Os nutrientes que ocorreram mais vezes, nas lavouras orgânicas, como sendo deficientes foram Mn, P, Fe e Cu. Nas lavouras convencionais o Mn, N e P foram os nutrientes considerados mais limitantes. Índice de menor valor absoluto afere mais nutrientes como sendo limitante. O primeiro nutriente mais limitante não tem sua posição alterada ao utilizar diferentes índices limiares.
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    Estabelecimento de normas DRIS e diagnóstico nutricional do cafeeiro arábica na região noroeste do Estado do Rio de Janeiro
    (Universidade Federal de Santa Maria, 2006-11) Barbosa, Dimmy Herllen Silveira Gomes; Vieira, Henrique Duarte; Partelli, Fábio Luiz; Souza, Ricardo Moreira de
    O diagnóstico do estado nutricional de uma planta e/ou lavoura depende de valores de referência. Assim, objetivou- se com este trabalho estabelecer normas DRIS e realizar um diagnóstico nutricional das lavouras de café arábica na região Noroeste do estado do Rio de Janeiro. Para realizar o diagnóstico, foram amostradas 125 lavouras; e, para estabelecer as normas, foram selecionadas 25 lavouras de café com produtividade superior a 40sacas/ha. Quantificou-se o número de lavouras em que os índices DRIS apresentaram- se mais negativos e mais positivos onde os nutrientes Ca, B, Zn e K foram os que mais se apresentaram como limitantes e onde o Fe e o Mn foram os nutrientes que ocorreram com maior freqüência com índices mais positivos, ou seja, em excesso.